Savunmada yerlilik artıyor

Savunma sanayisinde dışa 2015 bağımlılık gittikçe azalıyor. Sektörün cirosu 5 milyar dolar olurken ithalatı 2015'te yüzde 21 geriledi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 11 Temmuz 2016 06:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Savunmada yerlilik artıyor

Milli ve yerli silahlar geliştiren Türkiye dışa bağımlılığını yüzde 40'lara kadar çekti. Bu oran her geçen yıl da azalmaya devam ediyor. Sektörün geçen yıla ilişkin performansını değerlendiren Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği'nin (SASAD) raporuna göre ithalat 2015'te yüzde 21 gibi ciddi bir oranda azaldı. 176 imalatçı firma ve kuruluş ile 6 kümeyi çatısı altında toplayan SASAD'ın verilerine göre, Türkiye, savunma ve havacılıkta 2012'de 1 milyar 409 milyon dolar ithalat yaparken, bu miktar 2013'te 1 milyar 327 milyon dolar, 2014'te 1 milyar 351 milyon dolar olarak gerçekleşti. Geçen yıl savunma ve havacılık sanayisindeki ithalat 1 milyar 67 milyon dolara geriledi. Geçen yılki ithalatın 511 milyon doları Avrupa'dan, 410 milyon doları ABD'den, 146 milyon doları diğer ülkelerden oldu.

EN FAZLA İTHALAT KARADA

En fazla ithalat kara platformları alanında yapıldı. Bu alandaki ithalat tutarı 422 milyon doları buldu. Kara platformlarını 255 milyon dolarla askeri hava platformları, 236 milyon dolarla sivil havacılık ürünleri, 129 milyon dolarla deniz platformları izledi. Dolardaki artışa rağmen ciroda dolar bazında sadece yüzde 4 düşüş yaşayan sektörün teknoloji segmentleri bazında satış tutarının kırılımında; Kara Sistemleri en yüksek orana sahip. İkinci sırayı havacılık alıyor. Kara ürünlerinde ciro 1.6 milyar dolar iken havada bu rakam 944 milyon doları buluyor. Sektörün toplam yurtdışı satış geliri 1 milyar 929 milyon doları bulurken kişi başına ciro ise 156 bin 457 dolar düzeyinde.

BURSA SAVUNMAYA YÖN VERECEK

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa'nın kurulacak savunma sanayisi ile Türkiye'ye yön vereceğini söyledi. Türkiye'nin hedefleri doğrultusunda bugün metrodan tramvaya, hızlı trene, raylı sisteme ve uçağa kadar pek çok ulaşım aracının yapıldığı Bursa'da ileri teknoloji ürünleri ve savunma sanayisi için kollarını sıvadıklarını belirten Altepe, "Bizim yüksek teknolojik ürüne geçmemiz lazım. Yükte hafif parada ağır. 50 TIR fındık 1.5 kilo uçak parçası yapmıyor" dedi. Türkiye'nin güçlü ve lider ülke olabilmesi için tüm araç ve cihazlarını kendisinin yapması gerektiğini savunan Başkan Altepe, "Bakın insansız hava aracının ne kadar işe yaradığını gördük. Şu anda roketler, füzeler yapılıyor. Bunlar gerekiyor. Türkiye güçlü, bağımsız ve büyük bir ülke olacaksa, artık bunları kendimiz de halletmemiz gerekiyor. Bu konuda Bursa öncü. Türkiye'nin hedefleri doğrultusunda biz araçlarımızı ürettik. Metrolar, tramvaylar, hızlı trenler ve raylı sistem araçları yapılabiliyor. Artık yerli uçağa da girildi o da yapılabiliyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber